אבנית היא משקע לבנבן ומוצק הנוצר כשיונים ומינרלים המצויים במים – מומסים ושוקעים בהם. מקור האבנית בסלעי הגיר והדולומיט הנמצאים בקרקע המומסים על ידי מי הגשם שחלחלו דרכם אל מי התהום.
כיצד זה קורה:
סידן פחמתי – קלציום קרבונט (CaCO3) הוא מלח המצוי בכמויות בסלעי הגיר.
מי הגשם הם מעט חומציים מאחר והם מכילים מעט חומצה פחמתית (H2CO3). בשל כך – כשמי הגשם מחלחלים דרך סלעי הגיר, נמסים המלחים המצויים בהם וזורמים אל מי התהום.
כתוצאה מכך – המים בישראל – מכילים מלחים (מינראלים) ברמות שונות ומשתנות ממקום למקום ומעונה לעונה.
האבנית נוצרת כאשר הקשרים הכימיים משתנים במים, פחמן דו-חמצני משתחרר לאויר והאבנית – הקלציום קרבונט – שוקע ונצמד למשטחים. אנו מכירים את האבנית מתחתית קומקום החימום מאחר וחימום מגביר תופעה זו.
מים שמקורותיהם מגוונים נמצאים בשימוש במקומות שונים בארץ. מקורות המים יכולים להיות – מי תהום, מי אגירה או מי הטפלה. המים המגיעים אל המשתמשים נקראים מי-רשת. אחוז המלחים במים משפיע על רמת המוליכות שלהם – לכן משתמשים במידת מוליכות הנקראת מיקרו-סימנס כדי לקבוע את רמת מליחות המים.
אבנית במגדלי קירור:
מגדלי קירור מקררים מים בעזרת אידוי אשר גורם לאיבוד כמות גדולה של אנרגיה, האידוי גורם גם לאבדן כמות גדולה של מים, המים המתאדים מתאדים ללא המלחים שבהם ובשל כך – המים שנותרו בתחתית בריכת האגירה של מגדל הקירור יהיו קרים יותר וגם מרוכזים יותר מבחינת רמת המליחות שלהם.
ריכוז המליחים הגבוה במי מגדלי הקירור מגביר את שקיעת האבנית.
היחס בין דרגת המוליכות של מי ההזנה של המגדל (מי הרשת) לבין דרגת המוליכות של מי בריכת האגירה של המגדל נמדד ב"מעגלי ריכוז" (cycles of concentration).
אם דרגת המוליכות של מי הרשת היא 600 מיקרו-סימנס ודרגת המוליכות של מי בריכת מגדל הקירור היא 1,800 מיקרו סימנס אזי שמגדל הקירור עובד בשלושה מעגלי ריכוז.
בתחום טיפול במגדלי קירור מקובל לעבוד על הטווח שבין 3-5 מעגלי ריכוז שמשתנה בהתאם לרמת המוליכות הקיימת במי ההזנה של המגדל.
כיצד לטפל:
מניעת אבנית
ניתן למנוע היווצרות אבנית על ידי מהילת מי-מגדלי הקירור במי רשת, עם זאת – מהילת מי המגדלים לרמת מוליכות נמוכה מספיק בכדי להקטין למינימום את שקיעת האבנית – תגרום לצריכת מים אדירה.
בכדי לאפשר למגדל הקירור לצרוך מים ברמת מוליכות גבוהה יותר ועם זאת להוריד את שיקוע האבנית – רצוי להשתמש בתכשירים המונעים את הקשרים הכימיים היוצרים את האבנית.
בנוסף לכך – קיימות גם טכנולוגיות המקטינות את רמת שיקוע האבנית.
הסרת אבנית
גם במגדלים בהם משתמשים בטכנולוגיות ובתכשירים למניעת אבנית – עדיין קיים שיקוע, לכן – הסרת אבנית היא הכרחית לתפקוד איכותי של מגדל הקירור עצמו ושל צרכני המים שלו.
דרך מצוינת להסרת אבנית היא – ניקוי מגדלי הקירור בעזרת תכשירים מסירי אבנית.